Održana završna konferencija projekta „Znajem za bolje sutra- podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma“

U svečanoj sali opštine Rakovica u ponedeljak 11. septembra 2017. godine održana je Završna konferencija projekta „Znajem za bolje sutra- podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma.“
Konferenciju je otvorio gospodin Vladan Kocić, predsednik Gradske opštine Rakovica, ističući veliko zadaovoljstvo i uspeh koji je ostavren ovim projektom, jer su njime mladi ljudi Romske nacionalnosti stekli neophno obrazovanje čime je ispunjen preduslov za aktivno učestvovanje na tržištu rada. Takođe, Kocić je dodao da je opština Rakovica uvek otvorena za sradanju i podsticanje ugroženih grupa da aktivno učestvuju u životu lokalne zajednice i da bi akcije sprovedene ovim projektom trebalo sprovoditi u kontinuitetu. Ispred Humanitarne organizacije „Dečje srce“ prisutnima se obratila gospođa Ivana Rojević naglasivši važnost senzibilizacije šire društvene zajednice u pogledu inkluzije osoba iz osetljivih društvenih grupa, kao i zadovoljstvo zbog otvorenosti mladih Roma i njihovih porodica na spremnosti da promene svoj položaj i izađu iz začaranog kruga nemaštine. Driktor Srednje zanatske škole, gospodin Milovan Marković, istakao je važnost obrazovanja i značaj diplome koju su mladi Romi stekli ovim projektom, ali i pozvao sve prisutne da nastave sa svojim školovanjem jer im je to, kako dodaje, siguran put do zaposlenja. Pored direktora, u nastavku konferencije obratila se i nastavnica Srednje zanatske škole, gospođa Sonja Ivanović Bulj, kao i direktorka preduzeće „Kuhinja na točkovima“, gospođa Anica Spasov. Posebnu pažnju prisutnih zvanica privuklo je obraćanje Dobrile Vasiljević, predstavnice mladih Roma koji su učestvovali u projektu, a koja je istakla veliku zahvalnost na pruženoj mogućnosti da se potpuno besplatno i na svom jeziku edukuju u okviru ponuđenih programa i ujedno pozvala sve svoje sugrađane da nastave sa obrazovanjem i da ne dozvole da se taj tok prekine, da pruže svu neophodnu podršku svojoj deci u budućnosi, ali i da je sigurna da će im uvek svi zaposleni iz prisutnih ustanova pomoći u tom procesu.
Pored pomenutih predstavnika, na Završnoj Konferenciju prisustvovali su i predstavnici Gradskog zavoda za zapošljavanje, predstavnici Centra za socijalni rad, mladi Romi sa teritorija opština Obrenovac i Rakovica, kao i svi zainteresovani građani.
Još jednom da podsetimo, projekat „Znanjem za bolje sutra“ – Podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma finansiran je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Nosilac projekta je Humanitarna organizacija Dečje srce, a partner Srednja zanatska škola. Projekat je realizovan u periodu od 21. decembra 2015. do 20. avgusta 2017. godine, a za svoj krajnji cilj imao je pružanje podrške socijalnom i obrazovnom uključivanju mladih Roma kako bi se stvorili bolji pristupi na tržištu rada i mogućnosti zapošljavanja u opštini Obrenovac i Rakovica.

Zajedno ćemo učiniti život boljim

U okviru projekta „Znanjem za bolje sutra“ – podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma, koji je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici realizovan je Zanatski dan koji nosi naziv Zajedno ćemo učiniti život boljim. Zanatski dan realizovan je sa ciljem unapređenja vidljivosti mladih Roma i veština koje su stekli tokom aktivnog učestvovanja u realizaciji četvoromesečnog programa za autolakirere, limare, frizere, cvećare, autolimare i pekare. Tokom današnje aktivnosti mladi Romi su prezentovali poslodavcima svoja stečena znanja i spremnost da u okviri svojih mogućnosti participiraju u stvaranju mogućnosti za radno angažovanje. Samom događaju prisustvovao je i predsednik Opštine Rakovica Vladan Kocić koji je istakao da je ovo veliki pomak s obzirom na to da je 60 mladih Roma aktivno učestvovalo i pohađalo zanatske programe čime su postali aktivni članovi zajednice koji imaju svoju konkurentnost na tržištu rada. Pored predsednika opštine, zanatski dan podržali su i opštinski predstavnici, potom predstavnici Gradskih centara za zapošljavanje, kao i predstavnici lokalnih medijskih kuća i naravno radoznali građani. Prisutni su mogli da uživaju u kulinarskim čarolijama naših pekara, aranžmanima cvećara ali i reviji frizura, dok su autolakireri i autolimari kroz fotografije, priručnike i postojeće makete prezentovali svoje stečene veštine.

Praktična obuka za cvećare

Tokom realizacije projekta „Znanjem za bolje sutra“ – podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma naše cvećarke vredno rade na usvajanju strukovnog znanja i sticanju profesionalnih kompetencija.  Proleće i vreme proslova omogućile su našim polaznicama da iskažu svoju kreativnost i da pored stečenog znanja u oblasti uzgajanja i održavanja biljaka, nauče da rade i u oblasti dekoracije.  Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Praktična obuka za autolakirere i frizere

U Srednjoj zanatskoj školi u okviru projekta „Znanjem za bolje sutra" – podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma u toku je realizacija četvoromesečnog zanatskog programa.  Sam program kreiran je tako da na dobro utemeljenim teorijskim osnovama intenzivira praktičan rad i sticanje veština praktičnog rada, kako bi se naši polaznici u datom vremenskom okviru osposobili i stekli konkurentnost na tržištu rada.  Fotografijama koje slede prenosimo vam deo radne i vesele atmosfere naših drugara tokom praktične nastave. Program je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženiji grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Početak obuka u Srednjoj zanatskoj školi

Na naše veliko zadovoljstvo i zadovoljstvo naših polaznika  sa početkom drugog školskog polugodišta u Srednjoj zanatskoj školi sa realizacijom je počeo program obuke za frizere, autolakirere i cvećare. Program obuke koji se realizuje u okviru projekta „Znanjem za bolje sutra“  priznat je od strane Ministarstva za  obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a stečeno uverenje priznato je i od strane  Nacionalne službe za zapošljavanje.  Da stečeno zvanje ima svoju konkurentnost  na tržištu rada svedoče i podaci o ostvernim mogućnostima za zapošljavanje u okviru pekarske i autolimarske delatnosti. Predviđeni program traje 4 meseca i obuhvata teorijski i praktični deo. Projekat „ Znanjem za bolje sutra“  finansiran je od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, a realizuje se u okviru programa Podrška socijalno najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Svečana dodela uverenja

U okviru projekta Znanjem za bolje sutra svečano su uručena uverenja o uspešno završenom stručnom usavršavanju u oblasi pekarstva i autolimarstva.  Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji naugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Svetosavskoj proslavi u Srednjoj zanatskoj školi prisustvovao je veliki broj učenika i polaznika programa projekta, a prisutnima su se obratili nastavnici, direktor i jedan od predstavnika  Opštine Rakovica poželevši im puno sreće u budućem školovanju i životu. Tokom prethodnih meseci uključeni Romi vredno su radili i trudili se da što više usvoje znanje koje im se pruža, a pored teorijske nastave svoje veštine sticali su i u pekarskim pogonima i autolimarskim radionicama. Takođe, srećni smo što možemo da podelimo sa vama činjenicu da su najvredniji učenici dobili ponudu za posao u oblasti svog stečenog zanimanja. Fotografijama koje slede prenosimo vam deo atmosfere sa svečane dodele uverenja.

Polaganje završnog ispita

Tokom prethodnih meseci mladi Romi koji su uključeni u sistem obrazovanja kroz projekat Znanjem za boje sutra vredno su radili kako bi stekli svoja znanja ali i zvanja u oblasti autolimarstva i pekarstva. Tim povodom prisustvovali smo i polaganju završnog ispita kojim su polaznici obuke još jednom, ali kroz proveru, utvrdili stečeno znanje i veštine. Prenosimo vam deo fotografija i atmosfere sa polaganja završnog ispita. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji naugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.

Pripreme za završni ispit

U okviru projekta „ Znanjem za bolje sutra - Podrška obrzovnoj inkluziji Roma“ u toku su pripreme  za završni ispit obuke za pomoćnog pekara i autolimara. Projekat  je finansiran od strane Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Tokom proteklih meseci polaznici su vredno radili i sticali teorijska i praktična znanja i veštine u izabranoj oblasti, te je ova nedelja rezervisana za utvrđivanje gradiva i pripremu za polaganje završnog ispita. Prenosimo vam deo atmosfere sa časova prirema.  

Praktična obuka za autolimare

U Srednjoj zanatskoj školi, okviru projekta Znanjem za bolje sutra – Podrška obrazovnom uključivanju mladih Roma, u toku je realizacija četvoromesečnog kursa za autolimare. Projekat je finansiran od strane  Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući i Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici. Tokom prethodnih meseci, kroz teorijski i praktični deo nastave, polaznici su razvijali odgovarajuća znanja i metode za obavljanje posla autolimara. Pored obuke za autolimare, tokom ovog školskog polugodišta polaznici su imali prilike da se usavrše i u oblasti pekarstva. Sa početkom sledećeg polugodišta polaznici će moći da steknu teorijsko i praktično znanje u oblasti autolimarstva, cvećarstva/baštovanstva, kao i u oblasti frizerskih veština.

 

 

Početak četvoromesečne obuke u Srednjoj zanatskoj školi

Dragi naši,
Ovim putem želimo da vas obavestimo da je na naše veliko zadovoljstvo u okviru projekta Znanjem za bolje sutra – podrška obrazovanom ukljucivanju mladih Roma sa realizacijom počela četvoromesečna obuka u Srednjoj zanatskoj školi. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru programa „Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujići Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici.“ Radujemo se što je mladim Romima sa teritorija opština Obrenovac i Rakovica sada omogućeno usavršavanje kojim će nakon završene obuke dobiti sertifikat o stečenom znanju koji izdaje Ministarstvo prosvete. Polaznici će sticati zanja i veštine i u okviru 5 obrazovnih profila: autolimar, autolakirer, pekar, frizer,cvećar. Pored teorijskog dela, program obuhvata i praktičan rad u okviru svakog od datih zanimanja. Tokom cetvoromesecnog programa svim polaznicima je obezbeđen prevoz do Srednje zanatske škole, adekvatni udžbenici, kao i obrok tokom boravka u školi. Poželimo im srećan početak i uspešno školovanje koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu, kao i zaposlenje.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs