Vesti Postavljena je 510 zvučnih uređaja na postojeće semafore na ukupno 67 raskrsnica širom grada Beograda

Postavljena je 510 zvučnih uređaja na postojeće semafore na ukupno 67 raskrsnica širom grada Beograda

Pravo na život je garantovano svim osnovnim međunarodnim i regionalnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava. Jedan od najznačajnijih je svakako Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Slepe i slabovide osobe u Beogradu imaju pravo na život kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju ali nemaju mogućnosti zbog nepostojanja zvučnih aparata na semaforima da to svoje pravo koriste. NJih više od 4 000 živi u Beogradu. Ograničenost kretanja, slepe i slabovide osobe dovodi u stanje kućnih azila, smanjenja njihove komunikacije sa sredinom i njihovog fizičkog i psihičkog propadanja.
Uviđajući ovaj problem koji godinama i decenijama traje predstavnici Humanitarne organizacije „Dečje srce“ su napravili plan i sa Gradskom organizacijom slepih Beograda realizovali projekat pod nazivom „Kroz Beograd zvukom do cilja“. Projekat je imao za cilj postizanje što bezbednijeg kretanja slepih i slabovidih osoba kroz postavljanje zvučne signalizacije na semaforizovanim raskrsnicama na 17 gradskih opština grada Beograda. Pokazujući veliku brigu o svojim građanima sa smetnjama u ravoju Grad Beograd je logistički podržao projekat a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je finansijski podržalo ovu projektnu ideju.
Postavljena je 510 zvučnih uređaja na postojeće semafore na ukupno 67 raskrsnica širom grada Beograda. Uređaji emituju zvučne signale u režimu crvenog i zelenog svetla za pešake. Postavljanje zvučne signalizacije omogućilo je nesmetano zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba, poput odlaska do prodavnice, bioskopa, pozorišta njihovih udruženja, do obrazovnih, zdravstvenih ustanova, do posla.
Zato ovim putem želimo da se zahvalimo donatoru, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradu Beogradu koji su prepoznali potrebu slepih i slabovidih sugrađana, što su podržali projekat i omogućili da oko 4 000 njih koliko ih se pretpostavlja da živi u Beogradu zadovolje jedno od svojih osnovnih životnih prava pravo na život dostojan čoveka.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs