Vesti Humanitarna organizacija Dečje srce na međunarodnoj konferenciji "Reformom do unapređenja sistema socijalne zaštite - iskustva Republike Poljske i Republike Srbije"

Humanitarna organizacija Dečje srce na međunarodnoj konferenciji "Reformom do unapređenja sistema socijalne zaštite - iskustva Republike Poljske i Republike Srbije"

Na međunarodnoj konfernciji koja je održana 24. aprila 2018. godine pod nazivom “Reformom do unapređenja sistema socijalne zaštite – iskustva Republike Poljske i Republike Srbije” koju je organizovala Komora socijalne zaštite u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, humanitarna organizacija Dečje srce imala je tu čast da je aktivno učestvovala i predstavila svoj dosadašnji rad.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je međunarodnu konferenciju i poručio da Srbija, kada je u pitanju socijalna zaštita, želi da bude moderna zemlja koja brine o svojim građanima na najbolji mogući način, a da u tome mogu da nam pomognu iskustva Poljske: „Srbija želi da bude deo Evropske unije. Nadam se da ćemo stečena znanja nakon ove konferencije iskoristiti na pravi način i da će prvi rezultati biti predstavljeni vrlo brzo“, poručio je Đorđević.
U uvodnom obraćanju amabasador Poljske Tomaš Njegođiš, istakao da je ovo samo prvi korak ka ostvarivanju dalje saradnje između naše dve zemlje i želi da nam model socijalne zaštite Poljske pomogne u transformaciji našeg sistema socijalne zaštite. Nakon toga obratili su nam se sturčnjaci u oblasti socijalne zaštite iz Poljske: Dr Joana Starega Pjasek nam je govorila o organizaciji sistema socijalne zaštite u Poljskoj i ulozi socijalnih radnika, a Irena Vjućicka o njihovom sistemu podrške osobama sa invaliditetom i profesionalnim aktivnostima.
Doc. dr Zoran Vesić govorio je o prerspektivama i izazovima deinstitucionalizacije, kao i dosadašnjim postignućima u pomenutom procesu. Sa pravnog stanovišta o poslovnoj i radnoj sposobnosti kao uslovu za život u zajednici pričala je dr Marta Sjeničić i istakla je da bilo koji oblik radne inkluzije zahteva da lice ima poslovnu ili delimično poslovnu i radnu sposobnost.
O socijalnom preduzetništvu govorio nam je Miroljub Nikolić, na primeru Caritas iz Šabca i uslugama koje su pokrenuli u zajednici. Imali smo prilike i da čujemo i Dr Goivanna Del Giudice, stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja iz Italije, koja nam je govorila o procesu deinstitucionalizacije u Italiji i zatvarnju institucija. Italija je još pre nekoliko decenija pokrenula proces deinstitucionalizacije i zatvorila ustanove rezidencijalnog tipa.
Direktor H.O Dečje srce – Goran Rojević govorio je o razvoju usluga u zajednici kao neizostavnom vidu podrške deinstitucionalizaciji i sprečavanju institucionalizacije osoba sa invaliditetom i dosadašnjim postignućima na tom polju. Deinstitucionalizacija je složen proces, a mi smo kroz projekte procenili više stotina osoba i izmestili 52 dece i 25 osoba koje su bile smeštene u rezidencijalnim institucijama širom Srbije. Doprineli smo senzibilizaciji i edukaciji pružaoca socijalnih usluga i šire lokalne zajednice, kao i razvoju vaninstitucionalnih oblika zaštite: urgentno hraniteljstvo, specijalizovano hraniteljstvo, stanovanje uz podršku, pomoć u kući, predah zaštita, centar za porodični smeštaj, male domske zajednice.
Aktuelnim projektom Život van institucije nastavljamo sa realizacijom procesa deinstitucionalizacije kao i sa edukacijom i senzibilizacijom pružaoca socijalnih usluga i šire društvene zajednice.
„Za unapređivanje sistema socijalne zaštite i njegovu reformu, potrebno je zajedničko delovanje svih nas, svakog člana društvene zajednice. Kroz jačanje kapaciteta porodice, zajednice i uspostavljanjem mreže podrške osobama sa smetnjama u razvoju, smanjićemo potrebu za njihovim smeštanjem u instutuciju i na taj način obezbedićemo im kvalitetniji život, život u porodici i zajednici i kreiraćemo društvo po meri svakog čoveka“, istakao je Rojević.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs