Dečija nedelja ima za cilj da putem Viber zajednice dopre do širokog kruga ljudi

Dečija nedelja je međunarodni praznik koji se proslavlja širom planete i predstavlja uspešan model saradnje između države i brojnih građanskih i stručnih organizacija, povezujući pri tom sve važne aktere koji se bave zaštitom prava dece.

U Srbiji se Dečija nedelja obeležava od 1934, a od tada se menjala i razvijala, prilagođavajući svoje programske ciljeve pravim dečijim potrebama i problemima. Ključni dokument za planiranje i implementaciju aktivnosti tokom Dečije nedelje je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, koja je usvojena 1989. Od 2018. Dečija nedelja je obuhvaćena Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Realizacija aktivnosti Dečije nedelje sprovodi se uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ove godine je humanitarna organizacija „Dečje srce“ zadobila poverenje države i Ministarstva za sprovođenje aktivnosti na nivou Republike.

Tokom trajanja Dečije nedelje biće organizovani brojni i raznoliki događaji i aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou. Dečija nedelja slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti. To je takođe i prilika da deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Zoran Đorđević, istakao je da su prava dece u fokusu rada Ministarstva i Vlade Srbije, kao i da su ovakve manifestacije važne za decu, ali i za celokupno stanovništvo. „Ponosan sam što smo, čak i tokom trajanja pandemije, pronašli način da potpuno bezbedno organizujemo ovaj događaj, kao i da ostanemo u potpunosti posvećeni promociji prava dece i borbi za njihovo srećnije odrastanje. Ova manifestacija traje 7 dana, ali njen cilj je da svi mi budemo svesni važnosti ove teme tokom svih 365 dana u godini i da damo naš doprinos boljem, zdravijem i srećnijem odrastanju sve dece u Srbiji,“ rekao je Đorđević.

Dečija nedelja je po prvi put pokrenula zajednicu na Rakuten Viberu, kako bi još više približila ovu tradicionalnu manifestaciju Generaciji Z. Zajednica će sadržati vesti, predstojeće događaje, slike i drugi obrazovni i informativni materijal posvećen godišnjoj inicijativi Dečije nedelje. Organizacioni tim Dečije nedelje je takođe odlučio da kreira stikere, što će za posledicu imati da Viber zajednica dodatno promoviše inicijativu. Svaki stiker predstavlja jedan od događaja Dečije nedelje kojem je posvećen određeni dan. Ovaj isključivo digitalni kanal usmeren na vodeću aplikaciju za komunikaciju za mobilne telefone u Srbiji obogatiće odnos između organizatora i mladih, i stvoriće bezbednu sredinu za komunikaciju, posebno uzimajući u obzir trenutnu pandemiju.

Goran Rojević, direktor „Dečjeg srca“, glavnog organizatora Dečije nedelje, istakao je da je njegova organizacija ponosna što je zadobila podršku svetski priznate kompanije poput Rakuten Vibera. „Radost koju ćemo doneti deci, promocija prava dece i podizanje svesti biće podstaknuti sa idealnom komunikacijskom platformom koju oličava vodeća globalna aplikacija za razmanu poruka – Viber. S obzirom da smo prilikom organizacije velikih skupova ograničeni koronavirusom, od velikog je značaja da deca i stariji mogu da ostvare komunikaciju putem naše zajednice, obogate svoju interakciju sa našim duhovitim Viber stikerima posvećenim Dečijoj nedelji, kao i da prime najnovije i najvažnije informacije o našim aktivnostima i događajima preko mobilnog, tableta ili laptopa.“ istakao je Rojević.

Sa ovom inicijativom želimo da vas sve pozovemo da se pridružite našoj Viber zajednici i da koristite Viber stikere posvećene Dečijoj nedelji. Kako biste besplatno preuzeli naše Viber stikere idite na ovaj link. Kako biste postali član naše zajednice sledite ovaj link.

Održana 74. Škola života u Herceg Novom

U periodu od 25. jula do 3. avgusta 2018. godine održana je 74. Škola života u Herceg Novom. U dobro poznatom društvu koje je činilo 43 naših drugara i 12 vaspitača, proveli smo deset morskih dana u veselom raspoloženju.
Svaki proveden dan bio je vrlo raznolik, jedinstven i pun avanture. Sa prvim zracima sunca, a pre polaska u nove avanture, sređivali smo zajedničke prostorije i održavali ličnu higijenu. Posle doručka, šetali smo do plaže na kojoj smo uživali u plivanju, ronjenju i u izvođenju pravih akrobacija u vodi. Izmoreni od sunca radovali smo se ručku u popodnevnom odmoru. Posle kratkog predaha, dane smo nastavljali sunčanjem na plaži, uživali u društvenim igrama poput „aračkinje baračkinje“ gde smo privlačili poglede ostalih sa plaže koji su se rado upoznavali sa nama i koji su nam se rado pridruživali u igrama. Takođe, imali smo prilike da uživamo i u vožnji brodom po otvorenom moru. Večeri su nam prolazile u iščekivanju omiljenih melodija u diskoteci ili u šetnjama na molu pored mora uz razne neisprobane ukuse sladoleda. U kvalitetnom društvu, vreme nam je proletelo i sve što nam je preostalo jeste da sa nestrpljenjem iščekujemo nova druženja.

Postavljena je 510 zvučnih uređaja na postojeće semafore na ukupno 67 raskrsnica širom grada Beograda

Pravo na život je garantovano svim osnovnim međunarodnim i regionalnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava. Jedan od najznačajnijih je svakako Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Slepe i slabovide osobe u Beogradu imaju pravo na život kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju ali nemaju mogućnosti zbog nepostojanja zvučnih aparata na semaforima da to svoje pravo koriste. NJih više od 4 000 živi u Beogradu. Ograničenost kretanja, slepe i slabovide osobe dovodi u stanje kućnih azila, smanjenja njihove komunikacije sa sredinom i njihovog fizičkog i psihičkog propadanja.
Uviđajući ovaj problem koji godinama i decenijama traje predstavnici Humanitarne organizacije „Dečje srce“ su napravili plan i sa Gradskom organizacijom slepih Beograda realizovali projekat pod nazivom „Kroz Beograd zvukom do cilja“. Projekat je imao za cilj postizanje što bezbednijeg kretanja slepih i slabovidih osoba kroz postavljanje zvučne signalizacije na semaforizovanim raskrsnicama na 17 gradskih opština grada Beograda. Pokazujući veliku brigu o svojim građanima sa smetnjama u ravoju Grad Beograd je logistički podržao projekat a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je finansijski podržalo ovu projektnu ideju.
Postavljena je 510 zvučnih uređaja na postojeće semafore na ukupno 67 raskrsnica širom grada Beograda. Uređaji emituju zvučne signale u režimu crvenog i zelenog svetla za pešake. Postavljanje zvučne signalizacije omogućilo je nesmetano zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba, poput odlaska do prodavnice, bioskopa, pozorišta njihovih udruženja, do obrazovnih, zdravstvenih ustanova, do posla.
Zato ovim putem želimo da se zahvalimo donatoru, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradu Beogradu koji su prepoznali potrebu slepih i slabovidih sugrađana, što su podržali projekat i omogućili da oko 4 000 njih koliko ih se pretpostavlja da živi u Beogradu zadovolje jedno od svojih osnovnih životnih prava pravo na život dostojan čoveka.

Zvuci srca ponovo sviraju

Bend „Zvuci srca“ koji čine osobe sa smetnjama u razvoju sa posebnim muzičkim sklonostima je ponovo na muzičkoj sceni. Povodom proslave godišnjice postojanja Srednje zanatske škole koja se održala u školskom dvorištu, naši muzičari su nastupali, širili dobre vibracije i osvajali srca publike. Dvorište škole je bilo ispunjeno sportsko –rekreativnim i kulturno-muzičkim aktivnostima u kojima su učestvovali učenici Srednje zanatske škole i posetioci koji su želeli da uživaju u dobrom provodu. Pozitivnu tremu pred nastup razbijali smo zvucima i pokretima Kapuere – borilačke veštine i akrobatskog plesa poreklom iz Brazila. Kako najslađe ostaje za kraj, „Zvuci srca“ su nastupali poslednji i time ostavili veliki utisak na posetioce, koji su se veselo njihali uz tonove pop i narodne muzike koju su stvarali naši umetnici. 

Bend „Zvuci srca“ predstavlja autentičan vid samozastupanja osoba sa smetnjama u razvoju, koje se putem muzike i umetnosti integrišu u društvne tokove, edukuju i senzibilišu društvenu zajednicu i šalju jasnu poruku o svojim sposobnostima i talentima koji se usled brojnih predrasuda često ne podstiču u dovoljnoj meri. Na ovaj način članovi benda govore ne samo u svoje ime, već i u ime ostalih ljudi čije se potrebe i sklonosti neretko zanemaruju i stavljaju u drugi plan. Cilj formiranja benda je razvoj potencijala osoba sa smetnjama u razvoju, promovisanje njihovih kreativnih sposobnosti i prevazilaženje društvenih barijera i stereotipnih uverenja koja ograničavaju vođenje ispunjenog i kvalitetnog života.
Umorni i zadovoljni, završili smo druženje puni utisaka i pozitivnih emocija koje smo začinili ukusnim krofnama budućih pekara Srednje zanatske škole. Školom se širio eho zvukova, čije su melodije upila srca posetioca sa snažnim utiskom i osećajem ispunjenosti i lepote.

Bend "Zvuci srca"

Bend „Zvuci srca“, koji čine osobe sa smetnjama u razvoju koje su pokazale poseban muzički talenat, ponovo se okupio. Članovi benda vredno vežbaju za predstojeće nastupe.
Cilj sa kojim je pokrenut ovaj jedinstven projekat je da kroz proces samozastupanja doprinese socijalnoj integraciji osoba sa smetnjama u razvoju. Razvoj njihovih potencijala i promovisanje njihovih mogućnosti za rast i razvoj omogućiće im kvalitetniji život.
O našim muzičkim talentima najbolje govori naša muzika i mnogobrojni nastupi. Sa nama su svirala neka od najpoznatijih imena naše muzičke scene ‘’Bajaga i instruktori’’, ‘’Deca loših muzičara’’, Jelena Tomašević, Dejan Cukić, ‘’Zemlja Gruva’’, ‘’Adrenalin’’, ‘’Neverne bebe’’, ‘’Blaža i kljunovi’’, ‘’Bajka’’, a podržali su ih i članovi grupe ‘’Ortodox Celts’’. Nastupali smo u Sava centru, na inkluzivni festivalima, u beogradskim klubovima, u školama, na Danima Defektologa i tako dalje.
Kada reči utihnu, neka muzika govori umesto nas. Zvucima srca rušimo barijere i razbijamo predrasude o sposobnostima osoba sa smetnjama u razvoju.

Druženja u martu i aprilu

Kroz programe jednodnevih aktivnosti, tokom marta i aprila, učestvovali smo na brojnim kulturnim i društvenim dešavanjima. Kao i uvek nedelja je dan za sportske aktivnosti i razgibavanje U SC Olimpu, a tako je bilo i sada.
Iznenađeni snegom i hladnim vremenom u martu, nismo odustali od dobrog provoda. Na koncertu Sergeja Ćetkovića uživali smo u divnoj atmosferi i pesmama. Poneseni emocijama lagano smo plesali, a pala je i koja suza. Nastupom turske plesne trupe Fire of Anatolija, njihovim fantastičnim izvođenjem, raznobojnim kostimima i sjajnom scenografijom ostali smo bez daha.
Sa lepim vremenom i raspoloženje raste, a poneseni duhom proleća u aprilu posetili smo mnoga dešavanja. Druženja smo otpočeli scenskim spektaklom Lord of the Dance-a u Sava Centru. Pošto se po jutru dan poznaje, a nama mesec po prvom druženju, u aprili smo se fantastično proveli.
Na koncertu Seke Aleksić pevali smo i đuskali, nismo ni osetili koliko je brzo vreme proletelo, kao što bi naš dragi drug Bata rekao: „Zar već idemo kući?“. Toliko nam je bilo lepo da smo druženje nastavili sledećeg vikenda u Sava Centu na koncertu Željka Bebeka. Slušali dobre stare pesme, a naš Duci boem u srcu i duši, bio je najveseliji i ulepšao je svima veče.
Cvrkut ptica i šarenilo boja donose nove radosti, a mi sa nestrpljenjem iščekujemo da saznamo koja nova druženja i provod proleće donosi.

 

Humanitarna organizacija Dečje srce na međunarodnoj konferenciji "Reformom do unapređenja sistema socijalne zaštite - iskustva Republike Poljske i Republike Srbije"

Na međunarodnoj konfernciji koja je održana 24. aprila 2018. godine pod nazivom “Reformom do unapređenja sistema socijalne zaštite – iskustva Republike Poljske i Republike Srbije” koju je organizovala Komora socijalne zaštite u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, humanitarna organizacija Dečje srce imala je tu čast da je aktivno učestvovala i predstavila svoj dosadašnji rad.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je međunarodnu konferenciju i poručio da Srbija, kada je u pitanju socijalna zaštita, želi da bude moderna zemlja koja brine o svojim građanima na najbolji mogući način, a da u tome mogu da nam pomognu iskustva Poljske: „Srbija želi da bude deo Evropske unije. Nadam se da ćemo stečena znanja nakon ove konferencije iskoristiti na pravi način i da će prvi rezultati biti predstavljeni vrlo brzo“, poručio je Đorđević.
U uvodnom obraćanju amabasador Poljske Tomaš Njegođiš, istakao da je ovo samo prvi korak ka ostvarivanju dalje saradnje između naše dve zemlje i želi da nam model socijalne zaštite Poljske pomogne u transformaciji našeg sistema socijalne zaštite. Nakon toga obratili su nam se sturčnjaci u oblasti socijalne zaštite iz Poljske: Dr Joana Starega Pjasek nam je govorila o organizaciji sistema socijalne zaštite u Poljskoj i ulozi socijalnih radnika, a Irena Vjućicka o njihovom sistemu podrške osobama sa invaliditetom i profesionalnim aktivnostima.
Doc. dr Zoran Vesić govorio je o prerspektivama i izazovima deinstitucionalizacije, kao i dosadašnjim postignućima u pomenutom procesu. Sa pravnog stanovišta o poslovnoj i radnoj sposobnosti kao uslovu za život u zajednici pričala je dr Marta Sjeničić i istakla je da bilo koji oblik radne inkluzije zahteva da lice ima poslovnu ili delimično poslovnu i radnu sposobnost.
O socijalnom preduzetništvu govorio nam je Miroljub Nikolić, na primeru Caritas iz Šabca i uslugama koje su pokrenuli u zajednici. Imali smo prilike i da čujemo i Dr Goivanna Del Giudice, stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja iz Italije, koja nam je govorila o procesu deinstitucionalizacije u Italiji i zatvarnju institucija. Italija je još pre nekoliko decenija pokrenula proces deinstitucionalizacije i zatvorila ustanove rezidencijalnog tipa.
Direktor H.O Dečje srce – Goran Rojević govorio je o razvoju usluga u zajednici kao neizostavnom vidu podrške deinstitucionalizaciji i sprečavanju institucionalizacije osoba sa invaliditetom i dosadašnjim postignućima na tom polju. Deinstitucionalizacija je složen proces, a mi smo kroz projekte procenili više stotina osoba i izmestili 52 dece i 25 osoba koje su bile smeštene u rezidencijalnim institucijama širom Srbije. Doprineli smo senzibilizaciji i edukaciji pružaoca socijalnih usluga i šire lokalne zajednice, kao i razvoju vaninstitucionalnih oblika zaštite: urgentno hraniteljstvo, specijalizovano hraniteljstvo, stanovanje uz podršku, pomoć u kući, predah zaštita, centar za porodični smeštaj, male domske zajednice.
Aktuelnim projektom Život van institucije nastavljamo sa realizacijom procesa deinstitucionalizacije kao i sa edukacijom i senzibilizacijom pružaoca socijalnih usluga i šire društvene zajednice.
„Za unapređivanje sistema socijalne zaštite i njegovu reformu, potrebno je zajedničko delovanje svih nas, svakog člana društvene zajednice. Kroz jačanje kapaciteta porodice, zajednice i uspostavljanjem mreže podrške osobama sa smetnjama u razvoju, smanjićemo potrebu za njihovim smeštanjem u instutuciju i na taj način obezbedićemo im kvalitetniji život, život u porodici i zajednici i kreiraćemo društvo po meri svakog čoveka“, istakao je Rojević.

Sedamdeset treća Škola života na Zlatiboru

Škola životnih veština je program koji je osmišljen sa ciljem da omogući osobama sa smetnjama u razvoju da se što više osamostale u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti: obavljanju lične higijene, sređivanju zajedničkih prostorija, pripreme jednostavnijih obroka. Ona predstavlja uvod u pripremu za samostalnim životom u manje restriktivnom okruženju.
Naše veliko zadovoljstvo je što možemo da vas obavestimo da je u toku realizacija 73. Škole životnih veština, u trajanju od 23 do 30 marta 2018.godine. Tradicionalno i ovaj kamp provodimo na Zlatiboru, u poznatom ambijentu vile “Vuković“, gde iznenađeni snegom i dalje uživamo u sankanju i grudvanju.
Kao i u svakoj školi moramo da poštujemo ritam dana, a u obavljanju svakodnevnih aktivnosti imamo podršku vaspitača. Sa prvim zrakom sunca, otvaramo sanjive okice i pre nego što krenemo u nove avanture, peremo zube i nameštamo krevet. Dan nastavljamo razgibavanjem na svežem vazduhu, dok dežurna grupa drugara priprema doručak. Odmorni i punih stomaka krećemo u šetnju Zlatiborom, a grupa koja je zadužena za ručak, u kuhinji zvekeće šerpama i kutlačama.
Izmorene od šetnje i igre na snegu, dočekuje nas opajan miris hrane, a nakon ručka idemo na zaslužen popodnevni odmor, gde se družimo i časkamo uz čaj i kolače. Popodne je rezervisano za kreativne radionice i sticanje novih veština. Posle večere, žamor i graja se šire kroz kuću dok se spremamo za diskoteku. U diskoteci svako veče je posebno, jer je svake večeri je različita tema, nestrpljivo iščekujemo da saznamo ko će poneti tutulu mistera i mis Zlatibora, a ko će imati najoriginalniju masku na maskenbalu. Svoje pevačke veštine, uz vešto kreirane instrumente, oprobaćemo na karaokama. Zabave nikada dosta, ali u 10 pravo u krevet.
Sa nama svaki dan je jedinstven i donosi nove avanture. U dobrom društvu, kroz smeh i igru se najbolje uči, a to se može videti kroz veštine kojima smo ovladali u sedmodnevnoj Školi životnih veština. Svaki kamp sa nestrpljenjem iščekujemo kako bi se družili i stekli nova saznanja.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs