Edukacije osoba sa smetnjama u razvoju

U okviru projekta „Korak po korak“ počeli smo sa realizacijom edukacija osoba sa smetnjama u razvoju. Od predviđenih pet, do sada su uspešno realizovane dve dvodnevne edukacije koje su se održale u prostorijama radno-okupacionog centra „Zvuci srca“.

Kroz edukaciju će proći 50 polaznika od kojih su njih dvadesetoro korisnici doma „Srce u Jabuci“, dok je njih trideset uključeno u aktivnosti Humanitarne organizacije „Dečje srce“. Ovaj program podstiče razvoj radnih kompetencija i kreativnih veština koje će osobama sa smetnjama u razvoju povećati šanse da se radno ostvare na tržištu rada.

Polaznici su pokazali motiviciju, kreativnost i maštovitost. Svojim duhom podstakli su radnu atmosferu i međusobnu saradnju koja pozitivno doprinosi usvajanju veština i znanja važnih na putu njihovog radnog osposobljavanja. Cilj jeste da se, pored angažovanja u okviru Radnih centara, osobe sa smetnjama u razvoju radno angažuju u široj zajednici i postanu društveno korisni članovi zajednice.

Podsetimo se da se projekat „Korak po korak“ bavi unapređenjem socijalnog okruženja i stvaranja boljih uslova za zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju kroz organizovanje obuka i umražavanja sa poslovnim svetom. Obukom osoba sa smetnjama u razvoju napravili smo još jedan veliki korak koji direktno utiče na poboljšanje mogućnosti za zapošljavanje marginalizovanih grupa.

Projekat „Korak po korak – izgradnja kapaciteta radnih kompetencija i veština osoba sa smetnjama u razvoju“ finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji preko Ministarstva finansija Republike Srbije, Odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU (CFCU) uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva omladine i sporta u okviru Programa IPA 2014, Razvoj inovativnih, integrisanih usluga prilagođenih mladima i modela aktivnog uključivanja (EuropeAid / 159572 / ID / ACT / RS). Projekat realizuje Humanitarna organizacija „Dečje srce“ u saradnji sa Domom za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u Jabuci”.

 

Još jedan korak napred - HO Dečje srce na bazaru u okviru memorijalnog turnira u Jabuci

Još jedan sportski događaj u Jabuci iskoristili smo za lepo druženje, realizaciju aktivnosti u okviru projekta „Korak po korak“ i podsticanje radnog angažovanja osoba sa smetnjama u razvoju.

Kao učesnici memorijalnog turnira Milan Milutinović - komšija u organizaciji Dom za LOMR „Srce u Jabuci“ uživali smo u sportskim aktivnostima i druženju sa drugarima iz raznih mesta Srbije. Iako je vreme bilo oblačno, nismo dozvolili da nam utiče na raspoloženje već smo se angažovali i na aktivnostima van fiskulturne sale.

Na šetalištu ispred škole „Goce Delčev“ bili su postavljeni štandovi na kojima su se mogli videti razni suveniri, kolači, rukotvorine... Bili smo srećni što imamo priliku da učesnicima turnira, posetiocima i slučajnim prolaznicima pokažemo i srcotvorine osoba sa smetnjama u razvoju kreirane u okviru aktivnosti projekta Korak po korak. Na ovaj način svi oni su imali mogućnost da se upoznaju sa potencijalima i veštinama koje osobe sa smetnjama imaju. Odnosno, koliko toga lepog i korisnog mogu stvoriti ukoliko ih neko podstakne na to.

Naš cilj bio je da osobe sa smetnjama u razvoju još jednom prikažemo u pozitivnom svetlu. Kao i da, u skladu sa ciljevima projekta Korak po korak, širimo svest široj lokalnoj zajednici o njihovim radnim kompetencijama i kapacitetima koje imaju.

Raduje nas činjenica da raznim projektnim aktivnostima unapređujemo uslove za zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju, a tako i socijalnog okruženja. Ali nas najviše raduje što time postižemo da oni osete veće zadovoljstvo sobom, svakodnevnim životom i budu društveno korisni.

Slike govore mnogo više od reči, stoga na istim možete videti njihovo zadovoljstvo time što su stvorili uz malo podrške i podsticanja, korak po korak.

Projekat „Korak po korak – izgradnja kapaciteta radnih kompetencija i veština osoba sa smetnjama u razvoju“ finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji preko Ministarstva finansija Republike Srbije, Odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU (CFCU) uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva omladine i sporta u okviru Programa IPA 2014, Razvoj inovativnih, integrisanih usluga prilagođenih mladima i modela aktivnog uključivanja (EuropeAid / 159572 / ID / ACT / RS). Projekat realizuje Humanitarna organizacija „Dečje srce“ u saradnji sa Domom za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u Jabuci”.

Projekat se bavi unapređenjem socijalnog okruženja i stvaranja boljih uslova za zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju kroz organizovanje treninga obuke i umrežavanje sa poslovnim svetom. Kroz pokretanje dva Radna centra u kojima će biti radno angažovane osobe sa smetnjama u razvoju, kao i njihovi asistenti, projekat direktno utiče na poboljšanje mogućnosti za zapošljavanje marginalizovanih grupa.

Početak obuke za cvećare u okviru projekta "Mi radimo budućnost gradimo"

Sa buđenjem prirode bude se i naši cvećari, te vas sa zadovoljstvom obaveštavamo da je četvoromesečni zanatski program za cvećare otpočeo sa realizacijom. Ovom obukom je obuhvaćeno 20 polaznika, koji su podeljeni u dve grupe. Uporedo sa obukom koja se sprovodi u Srednjom zanatskoj školi, polaznici će pohađati i Školu socijalnih veština, u prostorijama H.O.“Dečje srce“, koja će im omogućiti sticanje i unapređenja socijalnih kompetencija i veština.
U okviru zanatskog programa obuke cvećara, polaznici će steći znanja i veštine koje su neophodne za obavljanje ovog zanimanja, a koja se tiču pripreme zemlje, sadnje cveća, aranžiranja buketa, ikebana i kreiranja različitih cvetnih dekoracija. Takođe, pored uzgajanja i aranžiranja cveća, budući cvećari će se upoznati sa još jednim važnim segmentom – prodajom cveća, gde će akcenat biti na sticanju socijalnih i komunikacijskih veština. Naučiće i koje alate i pribor cvećari koriste u svom radu, kako ih odlažu i pravilno koriste.
Tokom prvog dana obuke, polaznici su se upoznali sa planom rada, imali su priliku da vide različite biljne vrste i kako treba voditi računa o njima. Nakon toga su razgovarali o značaju cveća, očuvanju životnog okruženja i naše odgovornosti prema prirodi. Inspirisana lepotom prirode koja se budi i početkom obuke za željeno zanimanje, jedna polaznica nas je obradovala sastavom o cvećarstvu i načinu kako treba brinuti o cveću, koji je pročitala pred grupom. Kako nikog nije ostavila ravnodušnim, ostali polaznici su dobili nove ideje kako možemo oplemeniti okruženje u kome živimo. Zajedno su napravili ikebanu od poljskog cveća, zelene salate i rumenih rotkvica, igrajući se sa bojama i različitim materijalima kroz razvoj kreativnih sposobnosti.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Kroz Beograd zvukom do cilja

Projekat Kroz Beograd zvukom do cilja Humanitarna organizacija Dečje srce realizuje u partnerstu sa organizacijom Gradska organizacija slepih Beograd. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz pismo podrške Grada Beograda ovom projektu.
Slepe i slabovide osobe mogu iskusiti različite oblike isključivanja, što ih može omesti ili sprečiti u pristupu i korišćenju zdravstvenih, socijalnih i obrazovnih usluga ali i ograničiti njihovo učešće u građanskom životu. Usluge podrške i korišćenje asistivnih tehnologija omogućavaju osobama sa invaliditetom samostalno kretanje i zauzimanje jednakog učešća i aktivnog delovanja u široj lokalnoj zajednici. Pristup sredstvima i uređajima asistivnih tehnologija smatra se preduslovom za postizanje jednakih mogućnosti, uživanje ljudskih prava i dostojanstven život.
Imajući u vidu da u gradu Beogradu postoji nedovoljan broj semaforizovanih raskrsnica, evidentna je bila potreba da se u Beogradu postavi dodatni broj semafora sa zvučnom signalizacijom. Projektom Kroz Beogad zvukom do cilja obezbeđeno je postavljanje 503 dodatnih uređaja zvučne signlaizacije na još 65 raskrsnica na svih 17 opština, čime će se obezbedili uslovi za ravnopravno učešće svih građana u život lokalne i šire društvene zajednce.
Takođe, izražavamo zahvalnost za podršku koju je grad Beograd pružio projektu Humanitarne organizacije Dečje srce i Gradske organizacije slepih Beograda pod nazivom „Kroz Beograd zvukom do cija“, čime je otvorena mogućnost za prepoznavanje njegovog značaja, a potom i realizaciju.

Mapa Apoteka Beograd

Lokacije Apoteka Beograd

From Address: To:
or Map

Podrška deinstitucionalizaciji dece sa težim i teškim smetnjama u razvoju iz ustanove za rezidencijalni smeštaj u Kulini

Projekat se sprovodi u sklopu krovnog projekta: "Podrška deinstitucionalizaciji dece, posebno dece sa smetnjama u razvoju, jačanje kontinuuma servisa na lokalnom i nacionalnom nivou" koji sprovode kancelarija UNICEF-a u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, a finansira Vlada Republike Italije .

Cilj projekta je podrška daljem procesu deinstitucionalizacije dece sa težim i teškim smetnjama u razvoju u ustanovi za rezidencijalni smeštaj odraslih u Kulini, odnosno procesu zatvaranja dečjeg odeljenja u ovoj ustanovi, kroz obezbeđivanje adekvatne individualizovane i kontinuirane podrške u lokalnoj zajednici.

Opširnije...

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs