Radionica „Naš grad siguran dom“

Radionica „Naš grad siguran dom“

U okviru projekta „Naš grad je naš dom“, u skladu sa planiranim aktivnostima, 11. decembrara 2014. godine održana je radinica „Naš grad siguran dom“. Pomenuta radionica je održana u službi Saobraćajne policije. Učesnici su bili saobraćajni policijaci, kao i osobe sa težim i teškim smetnjama u intelektualnom funkcionisanju i sa mentalnim teškoćama, njih 15, uzrasta od 18 do 21 godine starosti.
Radionica je organizovana kao zajednička aktivnost zaposlenih i osoba koje su došle u posetu, na specifičan način, kao aktivnost na terenu, u gradu, gde saobraćajni policajci i obavljaju svoje poslove. Nakon međusobnog upoznavanja u prostorijama koje saobraćajna policija koristi za svoj rad, pri čemu je došlo do izražaja obostrano interesovanje, jedan od policajaca je posetiocima objasnio koje poslove obavlja saobraćajna policija i od kakvog je to značaja za građane i za njih lično. Posetiocima je objašnjena specifičnost uniforme sabraćajnih policajaca, oznake koje imaju i razlike u odnosu na druge policajce. Upoznati su sa opremom koju koriste u radu. Imali su priliku da vide vozila koja se koriste u radu, uključena su rotaciona svetla i objašnjeno zašta se koriste. Nakon toga saobraćajni policajci i njihovi posetioci su pošli u šetnju gradom, prilikom koje su se podsetili kako se treba kretati ulicom, kako radi semafor i koji značaj ima u saobraćaju, kako se pravilno prelazi ulica. Kroz aktivnosti kako se treba ponašati u saobraćaju u cilju sopstvene bezbednosti i bezbednosti drugih, radionica je realizovana u neposrednoj komunikaciji i sa interesovanjem od strane osoba sa teškoćama.
N.A. (15): „Oduvek sam maštao da budem policajac i uključim rotaciona svetla i danas sam to i bio! Ali, naučio sam i šta policajcima znače zeleni prsluci!“
B.M. (39): „Drago mi je da sam baš ja bio u prilici da sa osobama sa smetnjama u razvoju prošetam gradom i ukažem im na neke najvažnije stvari koje se tiču kretanja i ponašanja u saobraćaju. Mislim i da je njima bilo zanimljivo, posebno zato jer su mogli da koriste neke od naših obaveznih rekvizita.“
Postavljeni cilj radionice, jedne od sedam u okviru projektnih aktivnosti, da se svakoj osobi, u skladu sa njenim individualnim potrebama, pruži odgovarajuća podrška u svim aspektima života u zajednici, time i kao učesnicima u saobraćaju, u potpunosti je ostvaren. Može se reći da je realizacijom radionice, kroz neposrednu interakciju zaposlenih u službi saobraćajne policije i osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama došlo do povećane senzibilisanosti za probleme sa kojima se susreću ove osobe usled teškoća koje imaju, ali i sa mogućnostima za pružanje potrebne pomoći i podrške.

 

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs