Radionica „Naš grad miran dom“

Radionica „Naš grad miran dom“

Radionica „Naš grad miran dom“, kao planirana aktivnost u okviru realizacije projekta „Naš grad je naš dom“ održana je 25. novembra 2014. godine. Ova radionica je održana u prostorijama Policijske stanice u Aleksincu. U radionici je učestvovalo 15 osoba sa teškim i težim intelektualnim i mentalnim teškoćama i 15 zaposlenih u Policijskoj stanici: policajaca, inspektora kriminalističke policije, zaposlenih u službama izdavanja ličnih dokumenata. Radionicu su vodili policajci koji su edukovani u okviru prethodno održane edukativne radionice „Otvoreni za naše sugrađane“ za predstavnike javnih službi na području opštine Aleksinac.


Od ulaska u Policijsku stanicu osobe sa teškoćama su naišle na topao i prihvatajući odnos zaposlenih. Realizacija radionice je započela na prijavnici gde su se osobe sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom upoznale sa načinom pozivanja policije telefonom, u slučaju potrebe, ili prijave ličnim dolaskom. Radionica je dalje realizovana prolaskom kroz službe koje rade u okviru policije: pre svega službe za izdavanja ličnih dokumenta i isprava, a potom su upoznati i sa radom odeljenja kriminalistike.
Z.R. (34): „Mišljenja sam da će ovaj susret izazvati pozitivne pomake kako kod nas zaposlenih tako i kod osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama. Mi nemamo dovoljno informacija, znanja o načinu komunikacije sa osobama sa teškoćama, njihovom funkcionisanju, ni ti kako da se ponašamo u određenim situacijama. Zapravo mislio sam da je to mnogo teže i zahtevnije nego što zaista jeste, u šta me je današnji susret i uverio.„
A. M. (14): „Bilo je vrlo zabavno! Nije mi više strašna pomisao na policijske radnike, i oni su vrlo zabavni i nasmejani. Tokom posete smo čak i mi uzimali njihove kape, komunicirali preko motorla!“
Opšti utisak o realizaciji jednodnevne interaktivne radionice u policiji kao jednoj od javnih službi, je da je povećan njihov senzibilitet za probleme i potrebe osoba sa teškoćama, da dolazi do uvida značaja procesa pripreme lokalne zajednice za povratak osoba sa teškoćama iz institucija, čime se se povećava spremnost da aktivno učestvuju i daju svoj doprinos stvaranju zajednice spremne da pruži pomoć i podršku svim građanima.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs