Radionica „Naš grad zdrav dom“

Radionica „Naš grad zdrav dom“

U okviru projektnih aktivnosti vezanih za senzibilisanje lokalne zajednice realizovana je interaktivna radionica koja promoviše socijalnu inkluziju u Domu zdravlja. Radionica „Naš grad zdrav dom“ je održana 18. novembra 2014. godine. Učestvovalo je petnaest osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, starosti od 18 do 21 godine, kao i zaposleni u Domu zdravlja.


Radionica je organizovana kao aktivnost medicinskih radnika zaposlenih u Domu zdravlja i osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama koje su došle u posetu. Nakon međusobnog upoznavanja, korisnici su se upoznali sa radom hitne medicinske pomoći, potom sa stomatološkom službom, kao i protetskom službom. Nakon upoznavanja sa radom stomatologije, osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama su obišle ostale službe u Domu zdravlja, dispanzere za decu i mlade, za žene, kao i savetovališta.
S.A. (14): „Zubari mi nikada nisi bili zanimljivi ali danas kada mi je objašnjeno kako sve radi i kada su neki moji drugari pristali da ima se odmah pregledaju zubi rešio sam i ja da sednem na stolicu. Čak su mi i zakazali neku popravku uskoro!“
Nije bilo straha od „belih mantila“, što je bio još jedan od ciljeva radionice da korisnici prihvate odlazak lekaru, pregled, intervenciju bez uplašenosti, kao nešto uobičajeno. Pacijenti, građani, koji su se zatekli u čekaonicama i ordinacijama su postali spontani učesnici radionice, objašnjavajući i pokazujući osobama sa smetnjama način predaje knjižice, čekanja na poziv za ulazak u ordinaciju. Sedeli su zajedno čekajući strpljivo na poziv za ulazak u ordinaciju.
Radionica koja je predstavljala upoznavanje funkcionisanja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, kroz neposrednu interakciju sa medicinskim radnicima, sa ciljem da se osobama sa teškoćama pruži potrebna pomoć i podrška u svim aspektima života u zajednici, samim tim i kod zadovoljavanja potreba za zdravstvenom zaštitom, je u potpunosti ostvaren i predstavlja put do bolje socijalne pristupačnosti za sve građane.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs