Održan drugi okrugli sto projekta "Mi radimo, budućnost gradimo"

U petak 9.Marta održan je drugi okrugli sto u okviru projekta Mi radimo, budućnost gradimo na temu: obrazovanje i zapošljavanje kao preduslov osamostaljivanja. Okruglom stolu prisustvovali su roditelji dece koja su obuhvaćena programom obuke, nastavnici kreiranih programa obuke, preduzetnici sa iskustvom u oblasti socijalnog preduzetništva, stručnjaci H.O Dečje srce kao i osoba koja je zadužena za monitoring ljudskih prava.
Radno osposobljavanje i angažovanje je preduslov osamostaljivanja svake osobe pa tako i osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama. Kao osetljiva društvena kategorija oni teže dolaze do zaposlenja i upravo kroz promociju socijalnog preduzetništva i aktviranjem socijalnog preduzeća omogućiće se da postanu aktivni članovi društva.
O potencijalima socijalnog preduzetništva govorili su nam preduzetnici, sa iskustvom u socijalnom preduzetništvu, govorili su o konceptu socijalnog preduzeća i njegovom funkcionisanju. Na temu osamostavljivanja i radnog angažovanja nadovezala se tema radne sposobnosti. Sručnjaci H.O. Dečje srce su detaljnije upoznali prisutne sa razlikom između radne i poslovne sposobnosti, sa procesom oduzimanja i vraćanja radne sposobnosti, kao i koja su prava i mogućnosti njihove dece. Još jedna od tema okruglog stola odnosila se i na upoznavanje sa postojećim programima i radnog osposobljavanja osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama kao i na mogućnost zapošljavanja nakom završene obuke.
Sam proces radne integracije i inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju je vrlo zahtevan, neretko nailazi na otpor sredine, tako je da svaki vid podrške roditeljima i porodicama od velikog značaja. Samo zajedničkim delovanjem možemo da ostarimo svoj cilj, tj. da uključimo što veći broj osoba sa mentalnim i/ili intelektualnim smetnjama u društvene i radne tokove.
Projekat Mi radimo budućnost gradimo realizuje Humanitarna organizacija Dečje srce u saradnji sa Srednjom zanatskom školom. Implementacija projektnih aktivnosti finansirana je od strane Evropske unuje, Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, tačnije Ministarstvom finansija, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane EU, a u okviru programa IPA 2013 Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou, kroz program LOT2 Socijalne biznis inicijative.

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs