Novo iskustvo sa starim prijateljima


Druzenje sa Quadrom (30)U nedelju, 23. septembra 2012 godine u igraonici “Čigra”, naši dugogodišnji donatori i prijatelji iz firme Quadra Graphic su proveli 3 sata u druženju sa decom sa smetnjama u razvoju iz Zvečanske.

Srećni smo što nam je pružena šansa da naše donatore upoznamo kroz druženje, rad, igru. Do juce smo se radovali što su nam donatori i pomažu naš rad, a od juce se radujemo što još tako divni ljudi postoje. Iskrenost, spontanost i ogromna energija kojom svaki zaposleni zraci na isti, a opet na drugaciji nacin mnogo govori o tajni njihovog uspeha, o timskom radu i usmerenosti ka istom cilju.

19 dece, 8 vaspitaca, 21 radnik Quadra graphic-a, 6 clanova Decjeg srca na jednom malom prostoru su cinjenice koje bi mogle pokazati da ce situacija biti haoticna, a ona naprotiv puna harmonije sklada i pozitivne energije.

Opširnije...

"I ja imam novi dom"

U okviru projekta ,,Podrška deinstitucionalizaciji dece sa težim i teškim smetnjama u razvoju iz ustanove za rezidencijalni smeštaj u Kulini“ uz aktivnu pomoc i veliku radost svih ucesnika u ovom procesu, stvoreni su uslovi da se još jednom detetu obezbedi kvalitetniji život. N.M. koji je do 8. 8. 2012. živeo u instituciji u kojoj je zajedno sa njim bilo još 400 osoba sa smetnjama u razvoju, prešao je u Aleksinac gde ce sa još 11 vršnjaka živeti u Maloj domskoj zajednici. Ono što ga cini srecnim je što ce kao i svi njegovi vršnjaci moci da ima sve o cemu sanjaju sva deca.

Pored sobe u kojoj ce biti sa 2 drugara, imace svoj orman u kome ce stajati samo njegove stvari i kutak sa omiljenim igrackama. Pored prostora koji je fenomenalno sreden, tu su vaspitaci koji brinu da mu uvek bude zanimljivo. Bliži se i vreme kad ce krenuti u školu. Ima razloga da se raduje jer ima novi dom i šansu za srecniju buducnost.

Seminar na Divčibarama

Divcibare001Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije i Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije organizovali su seminar 16. i 17. novembra 2012. godine na Divčibarama, na kome je predsednik humanitarne organizacije „Dečje srce“ Goran Rojević zajedno sa državnom sekretarkom Brankicom Janković upoznao predstavnike sindikata i direktore različitih socijalnih ustanova sa novinama kako u radu (transformacija i deinstitucionalizacija institucija) tako i u promeni propisa i zakona koji će se u narednom periodu sprovoditi u praksi.

Nakon što je državna sekretarka Brankica Janković otvorila seminar temom „Strateški okvir daljeg razvoja sistema socijalne zaštite“, reč je imao Goran Rojević koji je govorio na temu transformacija, deinstitucionalizacija i pokretanja novih socijalnih usluga (Male domske zajednice). Nakon izlaganja gospodina Rojevića, državna sekretarka Brankica Janković je nastavila sa temom „Pravilnik o minimumu standarda“, nakon čega je usledila diskusija, a na pitanja su odgovarala oba predavača.

Divcibare002Divcibare003

Održane radionice u Banji Koviljači

Banja Koviljaca seminar 014Edukatori iz Humanitarne organizacije „Decje Srce“ Goran Rojevic i Tatjana Beric, održali su dvodnevnu radionicu u domu „Vera Blagojevic“ u Banji Koviljaci. Dvodnevnom radionicom sprovedena je obuka zaposlenih za sprovodenje programa rada MDZ, vodenje evidencije i pracenje zaposlenih i volontera. Radionica je održana 25/26.08.2012. godine.
Cilj radionice je bio da se zaposleni u domu „Vera Blagojevic“ upoznaju sa procesom pripreme uslova za prelazak dece iz doma Kulina u pomenuti dom. Planirano je da MDZ primi grupu od 12-oro dece sa težim i teškim smetnjama iz Kuline u oktobru 2012.godine.
Radionicom su obuhvaceni skoro svi radnici doma, njih 22-oje od ukupno 23-oje zaposlenih.
Sa zaposlenima su kreirani principi rada Male domske zajednice, upoznali su se sa mogucnostima i potrebama dece u odnosu na kapacitete njihove Male domske zajednice, napravljen je plan i program rada sa decom kao i dnevni ritam aktivnosti dece u MDZ.

Vreme je za moje slobodno vreme-jun i jul 2014

I junu i julu smo nastavili da se družimo i pratimo dešavanja u našem gradu u okviru programa socijalne inkluzije. Mesec jun smo počeli posetom Muzeja nauke, Muzej GSP-a i Dečijeg muzeja u okviru 7. Noći muzeja. Razgledali smo stare kućene aparate,tehničke uređaje , muzičke instrumente i naučne eksperimente. Takođe, su naši učesnici imali prilku da uđu u stare autobuse, tramvaje i trolejbuse i sa veliko pažnjom uživali u priči kustosa muzeja o prvim prevoznim sredstivima. Mesec jul smo počeli u sličnom duhu, vožnjom i razgledanjem grada iz otvorenog autobusa gde smo na jedan drugačiji i nov način uživali u našem gradu.
Kao veliki ljubitelji muzike u okviru manifestacije „Proleće u Beogradu“ uživali smo u zabavnoj muzici naših popularnih pevača, kao i divnom vojnom okrestru „Stanislav Binički“. Posetili smo i dve večeri Jun Festa na Ušću i uživali u pravoj fetivalskoj atmosferi i pesmama Dženana Lončarevića i Amadeus Benda.
Ispratili smo i prikazivanje nastavka crtaća „Kako dresirati svog zmaja 2“ i to u 3D verziji,što je za većinu naših učesnika bilo novo iskustvo. Radionicom „ Letnje čarolije“ podestili smo se šta nam sve leto donosi, kako mogu da iskoriste letnje dane i kako se pripremamo za more. Takođe je svako od učesnika imao zadatak da izrazi svoju kretivnost pravljenjem letnje razglednice za osobe koje su mu drage.
Kao ljubitelji sporta,naši učesnici su imali priliku da u Hali Pionir pogledaju uživo oproštajnu utakmicu slavnog košarkaša Dušana Kecman i uživaju u pravoj navijačkoj atmosferi. U julu smo takođe posetili Halu Pionir i bili navijači na odbojkaškoj utakmici između Srbije i Amerike. Poslednja dva vikenda istog meseca smo proveli na bazenu Olimp, kupali se, sunčali i pripremali za more.
Fotografijama vam prenosimo delić našeg druženja i uživanja. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške naših nesebičnih donatora, organizatora manifestacije „Noć muzeja“, organizatori manifestacije „Proleće u Beogradu“, Melos estrada, organizatori „Jun festa“, „Cineplexx bisokop“ , „Dna communication“, bazen Olimp i Lasta a.d..

Utisci studijske posete Nemačkoj

P1080480Period od 8.- 17. avgusta 2012. godine, predstvanik Humanitarne organizacije „Decje srce“ Goran Rojevic, proveo je u Nemackoj u studijskoj poseti nevladinoj organizaciji IB- Hochtaunus, zahvaljujuci dugogodišnjoj saradnji sa organizacijom „Drugaciji zajedno“ iz Niša, koja je u ovoj poseti takode imala svoje predstavnike. Organizacija „Drugaciji zajedno“ vec duži niz godina ostvaruje dobro saradnju sa pomenutm organizacijom iz Nemacke i njihovi su cesti gosti. IB- Hochtaunus je organizacija koja je osnovana 1954. godine i od svog osnivanja razvijala je paralelni sistem socijalne zaštite u Nemackoj, bavi se razvojem socijalnih usluga u Nemackoj i brine o potrebama osoba sa invaliditetom.
P1080853Cilj posete svakako bila je razmena iskustava i pravljenje platforme za buducu saradnju. Naš prestavnik imao je priliku da se upozna sa menadžmentom razvoja socijalnih usluga u zajednici kao i da vidi kako je moguce kroz medijske kampanje uticati na razbijanje predrasuda javnog mnjenja o osobama sa invaliditetom. Takodje je važno istaci da je tokom posete stekao znanja o nacinima pravljenja mreže pružaoca usluga i nacinima zastupanja osoba sa invaliditetom.Konkretniji nastavak saradnje sa Nemackom organizacijom ocekujemo vec u novembru, kada je planirana poseta njihovih prestavnika našoj zemlji.

Sastanak projektnog tima 20. 2. 2014.

Sastanak tima projekta „Delujemo jer nam je stalo“ – Jačanje pluralizma društva prema osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama održan je u prostorijama Udruženja „MNRO“ u Jagodini 20. februara 2014. godine. Ciljevi održanog sastanka bili su razmena dosadašnjih utisaka realizacije projekta, saradnje partnera na projektu, kao i kreiranje plana pripreme i realizacije završne manifestacije „Igre bez granica“.

U toku sastanka, partneri su izneli svoja iskustva tokom implementacije projekta, kao i viđenje zajedničke saradnje. Nakon toga se razgovaralo o završnoj manifestaciji „Igre bez granica“. Obzirom da je sastanku prethodilo kreiranje strategije, kao i sinopsisa igara, na sastanku su dogovorene pojedinosti i podeljene uloge među partnerima kako bi se zajednički došlo do cilja.

Sastanak je obeležila izuzetno pozitivna i radna atmosfera, nakon čega se došlo do mnogo novih ideja koje se tiču organizacije igara i svim partnerima je pojašnjena njihova uloga, kao i sam koncept igara.

Druženje na Kalemegdanu

Kalemegdan3 sept 2012Smeh, graja, radost, zagrljaji, poljupci...

Ovo su samo neki od utisaka koje su sa sobom ponela deca iz Zvecanske nakon druženja sa svojim potencijalnim hraniteljima iz Valjeva, Loznice, Šapca i Beograda. Naime, upoznavanje i druženje hraniteljskih porodica i dece sa smetnjama u razvoju iz Zvecanske održano je na Kalemegdanu 16. septembra 2012. godine u okviru projekta Centra za porodicni smeštaj i usvojenje Beograda „Jacanje sistema hraniteljstva tako da odgovara potrebama dece sa kompleksnim ili umerenim smetnjama u razvoju“. U ovom projektu Humanitarna organizacija „Decje srce“ je kao partner preuzela organizaciju prvog susreta hranitelja i dece. Pokrovitelj projekta je UNICEF, Srbija.

Cilj ove aktivnosti je da se hraniteljske porodice koje su prošle obuku za specijalizovano hraniteljstvo upoznaju sa decom sa smetnjama u razvoju iz Zvecanske i da se samim tim, deca i buduci hranitelji prepoznaju, upoznaju i zbliže. Na taj nacin i mi imamo priliku da bolje upoznamo hranitelje i sagledamo njihovu senzibilisanost da prihvate i brinu se o detetu sa smetnjama u razvoju. Na izletu je ucestvovalo 16 dece, 20 hraniteljskih porodica, predstavnici Centra za porodicni smeštaj Beograd, predstavnici Zvecanske, kao i Decjeg srca.

 

Održan seminar "Saradnja sa lokalnim sektorom"

U okviru akcije „Udruženi ka istom cilju“ održana je edukacija „Saradnja sa lokalnim sektorom“ u prostorijama Humanitarne organizacije „Decje srce“ u Beogradu, 10. marta 2014. godine. Želja nam je da kroz ovu akciju ukljucimo institucije socijalne zaštite u jedan do sada nesvakidašnji proces u socijalnoj zaštiti u kome cemo zajedno ici u susret aktivnostima prikupljanja sredstava iz lokalnog sektora. Ideja nam je da obucimo predstavnike institucija kako da prikupljaju sredstva iz lokalnog sektora kako bi mogli da dopunjavaju sopstvene budžete, ponude veci kvalitet života korisnicima, obezbede bolje uslove radnicima, pokrecu nove socijalne usluge, itd.

Ucesnici seminara su bili predstavnici institucija koje su se prikljucile akciji i koji su ucestvovali u prvoj etapi, a to je „Škola životnih veština“ održana na Mecavniku. Institucije ukljucene u akciju su:

  •  Dom za smeštaj odraslih lica „Gvozden Jovancicevic“ – Veliki Popovac
  •  Dom za smeštaj odraslih lica „Kulina“
  •  Dom za lica ometena u mentalnom razvoju „Otthon – Stara Moravica“
  •  Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Veternik“
  •  Ustanova za smeštaj odraslih i starih lica „Srce u jabuci“
  •  Zavod za smeštaj odraslih lica „Male Pcelice“

Tokom edukacije ucesnici su imali prilike da steknu znanja o konkretnim metodama pronalaženja sredstava, nacinima obracanja donatoru, lobiranju, sistemima rada sa donatorima, nacinima komuniciranja i zahvaljivanja donatoru, ostvarivanju dugorocne saradnje, konkretnim koracima prilikom rada sa donatorima, izradi dopisa, predstavljanju institucije / akcije...

Akcija „Udruženi ka istom cilju“ nudi zajednicki put, a to je da omogucimo korisnicima institucija da zajedno sa radnicima produ kroz program „Škola životnih veština“ uz koordinaciju strucnjaka Decjeg srca. Zajednicki cilj akcije je da pronademo sredstva neophodna za organizaciju programa, te je edukacija završena davanjem konkretnih smernica i zadataka koje predstavnici treba da obave. Svaki korak akcije ce biti produkt zajednickog delovanja, te je ucesnicima jasno predstavljeno da u svakom momentu mogu i treba da traže pomoc od predstavnika Decjeg srca.

No images found.

Povratak s mora s osmehom na licu

2Već dvanaesto leto, Humanitarna organizacija „Dečje srce“ organizovala je „Školu života“ koja po svom konceptu i programskim aktivnostima deci i osobama sa smetnjama u razvoju obezbeđuje letovanje koje njima i te kako prija. Pored boravka na moru koje ima veliki značaj u jacanju njihovog imunog sistema, odvajanje od porodice cini ih samostalnijim i veštijim u brzi o sebi i svojim stvarima, jača njihovo sampouzdanje kao i socijalne kontakte i veze kroz svakodnevna druženja u vršnjackoj u grupi. Protekla 57. „Škola života“ organizovana je u Šušnju, u Crnoj Gori u periodu od 13. do 22. avgusta 2012. godine. 

Dobro isplaniran i unapred organizovan ritam funkcionisanja grupe, lepo vreme i povoljni uslovi smeštaja, srdačni domacini i blizina plaže, omogućili su da pomenuta grupa sa svojim vaspitačima kvalitetno provede dane na moru i dobro se zabavi.
Vežbe za jačanje mišica, plivanje, vežbe u vodi, duge šetnje omogucavale su da se kod dece i osoba sa smetnjama u razvoju ojacava muskulatura i na taj način pozitivno utiče na korekciju postojecih deformiteta kicme, stopala, držanja tela itd. Bogati dnevni sadržaji, odlicni obroci i popodnevni odmor svima su prijali, a posebnu radost izazivale su večernje žurke za koje su svi imali energije bez obzira na dnevne aktivnosti. Događaj koji posebno želimo da istaknemo sa ovog letovanja jeste vožnja brodom i obilazak susednih plaža, koji je izazvao veliko interesovanje grupe i svima izmamio osmeh na lice!

Sponzori

Budimo u kontaktu

Možete da nas kontaktirate na jedan od sledećih načina:

Tel:(+381) 11 33 49 623
Fax:(+381) 11 33 49 623
E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
WWW:www.decjesrce.rs